22 Nisan 2015 Çarşamba


KANDIRA YOĞURDU
Ulusal üne sahip Kandıra Yoğurdu bölgenin verimli bitki örtüsünden beslenen mandaların sütlerinin işlenmesi ile elde edilmektedir. İlçenin özellikle Akça ova ve Araman köylerinde süt ürünlerini değerlendiren mandıralar bulunmaktadır.
Kandıra Yoğurdu 'nu ünlü yapan en önemli özellik; geçmişte çok sayıda bulunan, günümüzde ise sayısı azalmakla birlikte hala varlığını devam ettiren manda sütü katkılı yapılıyor olmasıdır. Kandıra Yoğurdu, üçte 2 oranında manda sütü ve üçte 1 oranında inek sütü karıştırılarak, özel şartlarda ve alüminyum kaplarda mayalanarak elde ediliyor ve aynı kaplarda tüketiciye sunuluyor olmasıdır.
Bu nedenle hem Kandıra'yı hem de yoğurdunu tanıtmak, yoğurt üreticilerini teşvik etmek amacıyla, Kandıra'da 2000 yılından bu yana her yıl Kandıra Kültür Sanat ve Yoğurt Şenlikleri düzenlenmektedir. İlçeyle adı özdeşleşmiş Kandıra Yoğurdu, yine ilçeye has yöntemlerle yapılmaktadır. 2005 yılı itibari ile Kandıra Yoğurdu patent çalışmaları başlatılmıştır. Kandıra Yoğurdunun, 24 Nisan 2005 tarih ve 25795 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebinin ilanıyla, tescillendiği ifade edildi. Kandıra Yoğurduna Patent alınmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder