9 Mayıs 2015 Cumartesi

GARDENYA
Nazlı çiçeğimiz ilgiden çok hoşlanır ama çiçeğine dokunulmasını hiç sevmez….
Bembeyaz, mis kokulu çiçeğiyle çok gösterişlidir. Ilıman iklim yerlerde(kışların aşırı sert geçmediği yerlerde İstanbul gibi) bütün yıl dışarıda, bir bahçe bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Orta dereceli nemli hava veya en azından deniz etkisi olan yerlerde yetişebilir. Sadece bahçe çiçeği değil iç mekan çiçekli süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Gardenyanın olmazsa olmazı havadar yerdir. Ev ortamında yetiştirilen Gardenya’yı, dışarıdan havayı direkt olarak üzerine alacak şekilde pencerenin yanında bulundurun. Kışın hava ne kadar soğuk olursa olsun gün içinde pencereyi birkaç defa açarak odayı mutlaka havalandırın. Güneşi çok sever. Mart-Ekim aylarında direkt güneş ışığından kaçının. Diğer aylarda direkt güneş ışığı almalı.  Çok fazla nem istemez. Hemen hemen bitkilerin ihtiyacı kadar nem lazım.
Gardenyanın toprağı asitli olmalı, suyu süzdürür olmalı, çabuk kuruyucu özelliği olmalı. Saksı seçiminde toprak saksıyı seçmenizi öneririm. Sulama; eğer Gardenya’nın toprağı yarıya kadar nem kaybetmişse ılık suyla sulayın. Gelişiminin durduğu zamanlar daha da az sulayın bitkimde sorun mu var acaba diye endişeye düşmeyin bırakın bitkiniz dinlensin. Çiçeklenme tomurcuklanma döneminde bitkinin toprağını nemli tutmaya ve ortamın havadar olmasına diğer dönemlere göre daha da özen gösterin. Uzun zaman fazla nemli olması veya uzun zaman kuru kalması ve havadar olamayan esintisiz yerde hava kuru yerlerde çiçek tomurcuklarında açmadan bozulmalar olur. Suladıktan sonra saksının dibinde biriken suyu mutlaka dökün. Sulama suyu kireçsiz musluk suyu veya yağmur suyu olmalı.
Gardenyaları her zaman budayabilirsiniz. Çiçeklenme sonrası eski kuru dalları hemen budayın ki genç ve sağlıklı dallar daha da iyi çiçeklensin.  İlkbaharda ayırma yöntemiyle veya çelik ve daldırmayla çoğaltabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder