9 Mayıs 2015 Cumartesi

KAMELYA
Anavatanı Çin, Güney Kore ve Tayvan olan bu bitki her daim yeşilliğini koruyabilen çalı formunda bir bitkidir. İç mekan ve dış mekan bitkisi olarak yetiştirilebilir. Ancak doğal özellik bakımından bir dış mekan bitkisidir. Saksılarda bakılarak iç mekana uygun hale getirilmeye çalışılsa da çalı formunda olduğu için daha geniş topraklara ihtiyaç duymaktadır.
Çiçekleri yalınkat ya da katmerli türleri çeşitlilik göstermektedir. Bununla beraber çiçeklerinin renkleri beyaz, pembe ve kırmızıdır. Ayrıca bu çiçekler oldukça gösterişli, albenisi olan çiçeklerdir. Bu nedenle de hem bahçelerde hem de iç mekanlarda sıkça tercih edilen bir bitkidir.
Çit ve sınır bitkisi olarak yetiştirilme özelliğiyle bilinir.
Kamelya, bodur yapıda bir ağaç görünümündedir ve kış soğuklarına dayanıklılık gösterdiği için yapraklarını dökmez.
Çalı formunda bir bitki olduğundan dış mekanlarda boyu 3 ya da 4 metreye kadar ulaşabilir. Saksıda bakıldığı zaman ise 80 cm' ye kadar boylanabilir.
Parlak yeşil yaprakları olan bir bitkidir. Kamelyaların göz alıcı güzellikte çiçekleri pembe, sarı, beyaz ve kırmızı olarak renk renktir. Bu çiçekler kokusuzdur. Çiçekler sahip oldukları şekillere göre farklı adlar alırlar. Bu çiçeklerin yalınkat, yarı katmerli, klasik, katmerli, düzensiz katmerli, şakayık çiçekli gibi adları vardır.
Kamelya bitkisinin bakımında nelere dikkat edilmelidir?
  • Mayıs ayına kadar bu bitki 4 ile 7 derece arasındaki sıcaklıkta saklanmalıdır.
  • Bu bitki rüzgarı sevmez. Bu nedenle rüzgarsız, sıcak ve yarı gölgenin hakim olduğu erleri sever.
  • Tam gölgeli yerlerde kalırsa hızla çiçeklerini döker. Fazla güneşte kalırsa da yapraklarının yanma olasılığı yüksektir.
  • Nemi çok seven bir bitkidir. Özellikle çiçeklenme döneminde nem ararlar.
  • Neme olduğu kadar suya da çok ihtiyaç duyarlar. Kış aylarında ve çiçeklenme dönemlerinde su ihtiyacı artar.
  • Bitkinin soğuktan korunması için köklerinin ağaç kabukları ve çam kozalaklarıyla örtülmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder